Zorgcoördinatie
In het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Midden-Nederland hebben alle betrokken ketenpartners samen bestuurlijk en operationeel afspraken gemaakt om zorgcoördinatie verder vorm te geven en door te ontwikkelen.
Transformatieplan
Het transformatieplan zorgcoördinatie Midden-Nederland is begin maart 2025 ingediend bij de zorgverzekeraars. Hiermee zetten ketenpartners in onze regio samen de volgende stap in zorgcoördinatie.
Er is de afgelopen tijd gezamenlijk veel gedaan en bereikt om inhoudelijk tot een door alle partners gedragen plan te komen. Intussen zetten we de volgende stappen om regiobrede zorgcoördinatie duurzaam in te richten. Zo werken zorgaanbieders samen om ook in de toekomst de acute zorg toegankelijk te houden.
Zorgcoördinatie
De zorg voor inwoners met een acute zorgvraag neemt in de komende jaren toe door vergrijzing en maatschappelijke ontwikkelingen. Nu al staat deze zorg onder druk door krapte op de arbeidsmarkt en dat zal in de toekomst toenemen wanneer we nu niet acteren.
Zorgcoördinatie wordt landelijk gezien als één van de impactvolle transformaties om de schaarste in de zorg het hoofd te bieden. Met zorgcoördinatie beogen we acute zorgvragen in één keer goed te triëren en bemiddelen, voor inwoners en voor zorgverleners.
Achtergrond
In het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Midden-Nederland hebben alle betrokken ketenpartners samen bestuurlijk en operationeel afspraken gemaakt om zorgcoördinatie verder vorm te geven en door te ontwikkelen.
“We willen in onze regio samen toekomstbestendige, toegankelijke en kwalitatief goede acute zorg bieden. Dit doen we door direct de juiste zorg op de juiste plek te leveren, samen te werken als één in de acute zorg.”
In de afgelopen jaren is er in de regio met ondersteuning van zorgverzekeraar Zilveren Kruis al een stevige basis neergelegd voor zorgcoördinatie om op verder te bouwen. In de subregio Eemland zijn al meerdere processen ingericht op het gebied van zorgbemiddeling, vanuit Zorg Coördinatie Eemland (ZCE). Daarnaast is vanuit de landelijke pilot zorgcoördinatie het ZCC Midden-Nederland (ZCC) opgestart t.b.v. zowel multidisciplinaire triage als zorgbemiddeling. Voor de regio-brede doorontwikkeling van zorgcoördinatie – waarover door alle ketenpartners in de afgelopen maanden intensief is gesproken in twee stuurgroepen (‘acute zorgvraag inwoner’ en ‘zorgbemiddeling’) – is er een breed draagvlak.